Bli fatägare hos oss på Nordmarkens Destilleri

Nu har du chansen att vara med och skapa din egen unika och förstklassiga single malt whisky. Att äga ett fat med whisky och framför allt att följa utvecklingen av destillatet till färdig whisky är fyllt av spännande upplevelser och ett utmärkt sätt att själv eller tillsammans med några vänner, eller via ditt företag, fördjupa intresset och kunskapen inom whiskyområdet.

 

 

Välj fat typ, antal fatandelar samt recept på destillatet

För närvarande erbjuder vi följande fattyper

  • Helt nya fat av svensk ek. Dessa fat är tillverkade av tunnbindaren, Thorslund kagge, från Högsjö.
    Ingen sprit har varit lagrad tidigare på dessa fat och generellt ger dessa fat en komplex karaktär, med peppriga toner ackompanjerat av trätoner likt den svenska skogen, till whiskyn.
  • Olika typer av ekfat som tidigare lagrat sherry (Pedro Ximenez, Palo Cortado, Amontillado). Dessa fat är tillverkade av ett litet familjeföretag vid medelhavskusten i södra Spanien.
    Generellt ger dessa fat en karaktär av torkad frukt, russin och chokladtoner, mandel och nötkaraktär till whiskyn.
  • Helt nya fat av ungersk ek. Dessa fat levereras av tunnbindaren, Thorslund kagge, från Högsjö. Dessa fat ger generellt en angenämt kryddig karaktär balanserad av tydliga vaniljtoner.
  • Fat tidigare använda för lagring av amerikansk bourbon whisky. Dessa fat ger whiskyn toner av vanilj, toffe, gröna äpplen och päron.

Samtliga fat kommer att fyllas med ca 50 liter destillat. Antingen vårt fruktiga orökta destillat, vårt rökiga destillat (35ppm) eller en valfri mix av dessa. Du kan välja att köpa hela fatets innehåll alternativt 1/4 andelar.

Fatfyllning: När du gjort ovanstående val är det dags att fylla ditt fat med vårt unika destillat (new make).
Du och dina vänner får gärna vara med vid fatfyllningen och vi rekommenderar det starkt.
Fatet placeras i något av våra fatlager i den värmländska skogen där destillatet påbörjar sin utveckling mot färdig whisky.

Provsmakning: För att följa mognadsutvecklingen hos ditt destillat kan du provsmaka innehållet i ditt fat. Vi rekommenderar att du gör detta varje år för att följa utvecklingen på ett bra sätt.

Ta med några vänner till oss eller till någon mässa där vi deltar och utvärdera ditt fat prov under gemytliga former. Du kommer bli inbjuden till årliga fatprovardagar hos oss vid destilleriet.

Buteljering: När ditt destillat lagrats minst tre år och du är nöjd med karaktären meddelar du oss att du vill buteljera din whisky och du kan snart njuta av din egen unika single cask whisky.

Vi rekommenderar att lagring sker mellan tre till fem år i våra fat men varje fat är unikt och det är du som bestämmer när det är färdiglagrat. Vi hjälper naturligtvis till med smakråd och rekommendationer. Vid köp av andel/andelar i fat beslutar Nordmarkens Destilleri AB när andelarna skall buteljeras dock i samråd med samtliga andelsägare i fatet.

Buteljering sker normalt vid fatstyrka men vill du ha whiskyn buteljerad med en lägre alkoholstyrka, dock lägst 46 % för att undvika kylfiltrering, så ordnar vi det.

I samband med buteljering får du även möjlighet att designa delar av utseendet på flasketiketterna.

 Övriga upplevelser

Vi vill att du och dina vänner skall få möjlighet att uppleva flera trevliga upplevelser under tiden som fatets innehåll utvecklas. Vi är lika måna om att både ditt fats innehåll och du själv utvecklas whiskymässigt.

Därför erbjuder vi olika innovativa och exklusiva upplevelser och aktiviteter som berikar ditt fatägande och din relation till oss. Det kan vara resor, dryckesprovningar, kurser, naturupplevelser.

Gällande prislista

Fat av svensk ek:
35000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel
Sherry fat (Pedro Ximenez, Palo Cortado eller Amontillado):
35000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel.
Fat av Ungersk ek:
35000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel
Fat av ex bourbon:
35000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel
Grainwhisky (vetebaserat destillat) på Ex PX Sherry fat:
30000 kr för helt fat, 7900 kr per 1/4 andel

Provsmakning: 200 kr + 60 kr/person (4 cl) inkl. lagstadgad alkoholskatt och moms.

Extra fatlagring: utöver tre år: 725 kr/år

Köp av fatet efter buteljering: 1500 kr
Hyra ej uthämtade flaskor:
Efter 60 dagar i Danmark (Juuls) – 500 SEK/månad

Rådande lagstiftning gör att vi inte har möjlighet att sälja whisky direkt till dig. Därför är det totalbelopp du betalar uppdelat på en summa för fatvård, lagerhyra, försäkring och buteljering samt en summa som är ett lån till oss som betalas tillbaka när whiskyn buteljeras. Som motprestation för lånet fyller vi ditt fat och reserverar innehållet för dig. Vid uthämtning av whiskyn betalar du resterande avgifter såsom alkoholskatt, moms och utlämningsställets påslag.

 Totalkostnad för din unika single cask whisky

Baserat på nuvarande lagstadgade avgifter samt uthämtning via Systembolaget (exkl frakt).
kalkylen är baserad på 90st 500 ml flaskor, 55% alkoholhalt

Exakt antal flaskor beror på avdunstning under destillatets mognad.

Fat av svensk ek och sherry fat: ca 690 kr/flaska

Fat av ungersk ek: ca 648 kr/flaska

Bourbon fat av amerikansk vitek: ca 636 kr/flaska

Grainwhisky lagrad på PX sherryfat: ca 600 kr/flaska

                                                          Vi erbjuder även uthämtning hos Juuls vin og spiritus, Köpenhamn, Danmark. Totalkostnaden med årets kostnader (skatter och moms exkl frakt) blir ca 100 kr/flaska lägre än för uthämtning via systembolaget.

 

Återfyllning av ditt fat
Om du väljer att återfylla ditt fat har du redan tagit kostnaden för fatet och du får möjligheten att skapa en ytterligare whiskykaraktär. Kanske med ett annat destillat (rökigt eller orökt) Smakkaraktären blir ofta mer balanserad vid sk second fill el third fill även om lagringstiden kan bli något längre.
Du kan även skapa din egen fatlagrade Gin genom att fylla fatet med någon av våra Gin karaktärer.