Bli fatägare hos oss på Nordmarkens Destilleri

Nu har du chansen att vara med och skapa din egen unika och förstklassiga single malt whisky.
Att äga ett fat med whisky och framförallt att följa utvecklingen av destillatet till färdig whisky är fyllt av spännande upplevelser och ett utmärkt sätt att själv eller tillsammans med några vänner, eller via ditt företag, fördjupa intresset och kunskapen inom whiskyområdet.

 

 

Välj fat typ, antal fatandelar samt recept på destillatet
För närvarande erbjuder vi följande fattyper:

• Helt nya fat av svensk ek. Dessa fat är tillverkade av tunnbindaren, Thorslund kagge, från Högsjö.
Ingen sprit har varit lagrad tidigare på dessa fat och generellt ger dessa fat en komplex karaktär, med peppriga toner ackompanjerat av trätoner likt den svenska skogen, till whiskyn.

• PX eller Amontillado Sherryfat. Dessa fat är tillverkade av ett litet familjeföretag vid medelhavskusten i södra Spanien.
Faten har tidigare innehållit Pedro Ximenez eller Amontillado sherry och generellt ger dessa fat en karaktär av torkad frukt, russin och chokladtoner eller mandel och nöt karaktär till whiskyn.

• Helt nya fat av ungersk ek. Dessa fat levereras av tunnbindaren, Thorslund kagge, från Högsjö. Dessa fat ger generellt en angenämt kryddig karaktär balanserad av tydliga vaniljtoner.

Samtliga fat kommer att fyllas med ca 50 liter destillat. Antingen vårt fruktiga orökta destillat eller vårt rökiga destillat (35ppm). Du kan välja att köpa hela fatets innehåll alternativt 1/4 andelar.

Fatfyllning
När du gjort ovanstående val är det dags att fylla ditt fat med vårt unika destillat (new make).
Du och dina vänner får gärna vara med vid fatfyllningen och vi rekommenderar det starkt.
Fatet placeras i något av våra fatlager i den värmländska skogen där destillatet påbörjar sin utveckling mot färdig whisky.

Provsmakning
För att följa mognadsutvecklingen hos ditt destillat kan du provsmaka innehållet i ditt fat. Vi rekommenderar att du gör detta varje år för att följa utvecklingen på ett bra sätt.
Ta med några vänner till oss eller till någon mässa där vi deltar och utvärdera ditt fat prov under gemytliga former, kanske i kombination med någon annan aktivitet vi kan erbjuda för att optimera upplevelsen.

Buteljering
När ditt destillat lagrats minst tre år och du är nöjd med karaktären meddelar du oss att du vill buteljera din whisky och du kan snart njuta av din egen unika single cask whisky.
Vi rekommenderar att lagring sker mellan tre till fem år i våra fat men varje fat är unikt och det är du som bestämmer när det är färdiglagrat. Vi hjälper naturligtvis till med smakråd och rekommendationer. Vid köp av andel/andelar i fat beslutar Nordmarkens Destilleri AB när andelarna skall buteljeras dock i samråd med samtliga andelsägare i fatet.
Buteljering sker normalt vid fatstyrka men vill du ha whiskyn buteljerad med en lägre alkoholstyrka, dock lägst 46 % för att undvika kylfiltrering, så ordnar vi det.
I samband med buteljering får du även möjlighet att designa delar av utseendet på flasketiketterna.

Övriga upplevelser
Vi vill att du och dina vänner skall få möjlighet att uppleva flera trevliga upplevelser under tiden som fatets innehåll utvecklas. Vi är lika måna om att både ditt fats innehåll och du själv utvecklas whiskymässigt.
Därför erbjuder vi olika innovativa och exklusiva upplevelser och aktiviteter som berikar ditt fatägande och din relation till oss. Det kan vara resor, dryckesprovningar, kurser, naturupplevelser.

Fat av svensk ek:
35.000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel
Sherry fat (PX eller Amontillado):
35.000 kr för helt fat (50l fat), 9150 kr per 1/4 andel.
Fat av Ungersk ek:
32.500 kr för helt fat (50l fat), 8525 kr per 1/4 andel
Fat av ex bourbon:
31.000 kr för helt fat (50l fat), 8150 kr per 1/4 andel
Grainwhisky (vetebaserat destillat) på Ex PX Sherry fat:
28.600 kr för helfat, 7550 kr per 1/4 andel

Provsmakning: 200 kr + 60 kr/person (4 cl) inkl. lagstadgad alkoholskatt och moms.
Extra fatlagring, utöver tre år: 725 kr/år
Köp av fatet efter buteljering: 1500 kr

Rådande lagstiftning gör att vi inte har möjlighet att sälja whisky direkt till dig. Därför är det totalbelopp du betalar uppdelat på en summa för fatvård, lagerhyra, försäkring och buteljering samt en summa som är ett lån till oss som betalas tillbaka när whiskyn buteljeras. Som motprestation för lånet fyller vi ditt fat och reserverar innehållet för dig. Vid uthämtning av whiskyn betalar du resterande avgifter såsom alkoholskatt, moms och utlämningsställets påslag.

Totalkostnad för din unika single cask whisky
Baserat på nuvarande lagstadgade avgifter samt uthämtning via Systembolaget. Exakt antal flaskor beror på avdunstning under destillatets mognad.
Vi erbjuder även uthämtning i Bremen, Tyskland. Totalkostnaden med årets kostnader (skatter och frakt) blir ca 150 kr/flaska lägre än för uthämtning via systembolaget.