Namn: Falu Brännvin.

Styrka: 42% vol.

Volym: 500 ml.

Krydda: Plommon, pomeransskal, anis, fänkål, kummin och citronolja.

Information: Historisk dryck i ny tappning!
I början av 1800-talet var denna dryck populär hos finsmakande borgare i Falun, som ofta bjöd sina gäster på detta söta starka brännvin både före, under och efter maten. Falubrännvin skapades av systrarna Sofia och Sara Bovin. De var trötta på det traditionella brännvinet, som bara var starkt och hade en stark bismak av finkel. Därför tillverkade de denna dryck, som var både stark och smakade gott. Systrarna emigrerade senare till Nordamerika och tog med sig receptet. Därmed skulle hemligheten med denna dryck vara förlorad på andra sidan av Atlanten om inte specerihandlare Gustaf Litström från Falun lyckades få tag på receptet och på nytt inledde tillverkningen. Det blev återigen en mycket populär dryck. Falubrännvin med sin balanserade sötma passar både som aperitif och avec. I Falun kallades det att man inledde maten med brännvinsbord.

Under 2017 återskapade vi tillsammans med Falu Snapsakademi Falubrännvin enligt historiska recept och erbjuder den till krog och restaurangvärlden samt via systembolagets beställningssortiment.

Finns: Kan beställas via systembolagets beställningssortiment med fraktfri leverans till valfritt systembolag.

Systembolagets beställningsnummer: 8672802

 

Falu Brännvin

Kryddad med plommon, pomeransskal, anis, fänkål, kummin och citronolja.
329 kr
  • Kan köpas via Systembolaget